Pizza bardzo wytrawna, idealna do czerwonego wina. Połączenie anchois z oliwkami z czosnkiem i pikantnymi papryczkami wraz z kozim serem tworzą wyjątkowy zachęcający (dla mnie idealny!) smak. Wyśmienity pomysł na weekendowe biesiadowanie z najbliższymi.
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant (suchych)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska łyżka, ciasto będzie ładnie dodatkowo pachniało ziołami, opcjonalnie
– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.
Dodatki:
- słoiczek / puszka anchois
- 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka
- kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka średnich czerwonych ostrych papryczek faszerowanych twarożkiem i pokrojonych na kawałki (kupiłam je w Kauflandzie na wagę)
- kilka zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem z ziołami (kupiłam je w Kauflandzie na wagę)
- kilka kawałków sera koziego dojrzewającego
- żółty ser tarty – do woli
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Sos pomidorowo-chrzanowy:
- puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 płaska łyżka chrzanu
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka
– wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, dopraw do smaku.
Wracamy do ciasta.
Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy.
Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą oregano i ziołami prowansalskimi. Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).
Zapisuje przepis. Dzieki;))
Idealna;))