Pikantne brokuły do obiadu

Świetnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne – pięknie pachną i smakują.

Nie podaję dokładnie składników – w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków.

Smacznego już dziś:)

Składniki:

  • kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 mniejsza cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka talarków chili caynenne (kilka pestek także, stopień ostrości do woli)
  • pieprz cytrynowy, sól – do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie pikantnych różyczek:

  1. na patelni rozgrzewamy oliwę
  2. cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, chili w talarki
  3. na oliwę wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem, chwilę podduszamy, uniesie się kuszący zapach, dodajemy chili, dusimy pod przykryciem
  4. gdy powyższe składniki się połączą dodajemy brokuły, przyprawiamy, dusimy pod przykryciem chwilę. Mieszamy i gotowe!

2 odpowiedzi na “Pikantne brokuły do obiadu”

  1. Szukałam inspiracji na obiadową jarzynkę i proszę, jutro kuchnia wydaje brokuły na ostro 😉

Skomentuj Anna Kater Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *