Pizza bezglutenowa z mozzarellą w sosie pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym

Bezglutenowa pizza, domowa, z dowolnymi i dobrymi składnikami. Pyszna!

Składniki (na 2 średnie cienkie pizze):

  • ciasto:
  • 350 g mąki bezglutenowej – ja użyłam “Bezgluten” – uniwersalny koncentrat mąki
  • 220 ml ciepłej wody (niecała szklanka)
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • sos:
  • 3/4 szklanki passaty
  • łyżka chrzanu
  • łyżka żurawiny
  • sól, pieprz według uznania
  • wierzch, czyli to co kładziemy na pizzę:
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka plastrów kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej
  • 4 plastry mozzarelli
  • pół garści żółtego sera drobno startego
  • rukola do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy jest za rzadkie dodajecie mąki, gdy za twarde – odrobinę wody. Odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce na odpoczynek.

Po 2 godzinach podziel je na dwie części – z ciasta powstaną dwie średnie cienkie pizze.

Zrób sos: passatę wymieszaj z żurawiną i chrzanem, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Każdy plaster mozzarelli pokrójcie wzdłuż na 3 kawałki. Cebulkę pokrójcie w piórka.

Na rozwałkowane 2 kawałki ciasta ułóżcie, żółty ser, cebulę, kawałki kiełbasy i mozzarellę . Pieczcie około 15 minut w 200C. Posypcie rukolą – smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.