Pizza Margherita

Domowa pizza zdecydowanie wygrywa w imprezowym menu! Proste w przygotowaniu ciasto, 30 minut czekania, pieczenie i mamy. Z pomidorowym sosem, mozzarellą i świeżą bazylią. Pizza Margherita poleca się na wspólny wieczór.

Pizza Margherita

Jest to sprawdzony przepis na jedną dużą pizzę XXL. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, elastyczne, do przepisu wykorzystałam mąkę włoską typu 00. Można ją z łatwością kupić w Internecie czy dobrych sklepach.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej, u mnie włoska typ 00
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • kilka kulek mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat lub passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy odstawiam na bok.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Drożdże z cukrem wsypuję do miski, wlewam 50 ml letniej wody, lekko mieszam i odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę z solą wsypuję do miski, robię lekkie wgłębienie, wlewam w nie oliwę, drożdże i resztę letniej wody. Wyrabiam 5 minut na blacie lub w misce. W razie czego lekko podsypuję mąką.

Ciasto wkładam do natłuszczonej oliwą wysokiej miski, odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyrabiam dłońmi ponownie, około 2 minut.

Natłuszczam blaszkę do pizzy, układam na środek kulę ciasta i rozciągam dłońmi na boki tak by ciasto wypełniło formę.

Jeśli nie macie blaszki wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, układam kulki mozzarelli, posypuję tartym parmezanem.

Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii.

Smacznego 😉

Pizza Margherita

Zasmakuj Kuchni

 

Polecam wiele innych wypróbowanych przepisów na pizzę, z tradycyjnej mąki pszennej.

Ciasto na pizzę – przepis

Pizza prosciutto z kaparami

Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege

Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami

Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem

 

3 odpowiedzi do “Pizza Margherita”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.