Pizza Margherita

Margherita na delikatnym cieście z pysznym sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Pyszny, prosty, kilkuskładnikowy przepis na domową pizzę. Przygotujesz ją w chwilę. Pizza to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Jeśli lubisz treściwe i konkretnie mięsne pizzę to polecam przepis na pyszną pizzę z boczkiem. Zapraszam po sprawdzony przepis na domową pizzę Margheritę.

Pizza Margherita


Jest to sprawdzony przepis na jedną dużą pizzę XXL. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, elastyczne. Do przepisu wykorzystałam mąkę włoską typu 00. Z łatwością możesz kupić ją w dobrych stacjonarnych sklepach bądź przez Internet.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej włoska typ 00
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • kilka małych kulek mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Czosnek obieram, przeciskam przez praskę.

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy. Podsmażam na niej czosnek (uważam, by się nie przypalił). Smażę go na niewielkiej mocy palnika.

Po dwóch, trzech minutach dodaję pomidory krojone z puszki, koncentrat lub passatę, przyprawiam delikatnie:

  • oregano, bazylia, sól, pieprz

Całość smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy odstawiam na bok.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Drożdże z cukrem wsypuję do miski, wlewam 50 ml letniej wody, lekko mieszam i odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę z solą wsypuję do miski, robię lekkie wgłębienie, wlewam w nie łyżkę oliwy, drożdże i resztę letniej wody. Wyrabiam 5 minut na blacie lub w misce. W razie potrzeby lekko podsypuję mąką.

Ciasto wkładam do natłuszczonej oliwą wysokiej miski, odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyrabiam dłońmi, około dwóch minut. Ciasto jest elastyczne i miękkie.

Natłuszczam blaszkę do pizzy, układam na środek kulę ciasta i rozciągam dłońmi na boki, tak by ciasto wypełniło formę.

Ciasto możesz także wyrobić na kształt placka na blaszce z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Ustawiam program grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, układam kulki mozzarelli, posypuję tartym parmezanem.

Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii.

Pizza Margherita

Zasmakuj Kuchni


Spróbuj także inne przepisy na domową pizzę, z tradycyjnej mąki pszennej.

Ciasto na pizzę

PIZZA PROSCIUTTO Z KAPARAMI

PIZZA WEGE Z MOZZARELLĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem

Wiele przepisów na smaczne pizze znajdziesz na moim blogu. To dobry pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Pizza Margherita”

Skomentuj Jagodzianka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *