Pizza z kiełbasą i papryką

Dziś przepis na dwie cienkie, domowe, duże pizze dla całej rodziny. Możecie dodać do ciasta aromatycznych ziół, np. roztartą w dłoniach mieloną bazylię, oregano lub zioła prowansalskie, świetnie podkreślą smak domowej pizzy. Sos pomidorowy przygotujecie z pomidorów z puszki, passaty lub koncentratu. W sezonie polecam świeże pomidory, posiekane, przesmażone na oliwie z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli – dla dodatkowego smaku z łyżeczką cukru pudru.

Zapraszam na pyszną, prostą w przygotowaniu pizzę – przepis jest na dwie pizze o średnicy 32 cm lub 2 mniejsze, za to grubsze.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i 250 ml wody (1 szklanek), mieszaj łyżką drewnianą (jeśli chcesz to dobry moment, by dodać większą szczyptę ulubionych mielonych ziół), następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce.

Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem (na środkową półkę piekarnika przykryte ściereczką lub folią spożywczą).

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części (dwie pizze). U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Blaszki smaruję lekko oliwą. Ciasto rozciągam nadając mu kształt pizzy.

SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:

  • 1 opakowanie kulek mozzarelli, posiekanych na cztery
  • 1 nieduża cebula pokrojona w cienkie piórka
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych w talarki
  • 1/2 żółtej papryki, posiekanej w kostkę
  • kilka plasterków kiełbasy, np. żywieckiej lub tatrzańskiej

SOS POMIDOROWY:

  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • większa szczypta: soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki na sos pomidorowy połącz w garnuszku, wymieszaj, podgrzej w garnku kilka minut aż sos lekko odparuje.

Wróćmy do ciasta. Gdy wyrośnie (po 60 minutach) podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą – smaruję je pędzelkiem) i rozcierając dłońmi na boki tworzę dwie cienkie pizze.

Na ciasto wykładaj: równomiernie sos pomidorowy zostawiając wolne brzegi ciasta, posiekaną mozzarellę i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).

Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół).

Gotowe pizze można posypać świeżą rukolą, kolendrą lub bazylią.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Pizza z kiełbasą i papryką”

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *