Wyjątkowo pyszna pizza wegetariańska, na pomidorowym aromatycznym sosie podana ze świeżą rukolą. Rozpływająca się w ustach mozzarella, wytrawne oliwki i (moje ulubione;) suszone pomidory. Przepis jest na dwie pizze o średnicy 32 cm, na cienkim cieście. Pizza w tym wydaniu jest po prostu pyszna!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant (suchych)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.
Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Blaszki smaruję lekko oliwą. Ciasto rozciągam nadając mu kształt pizzy.
SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:
- 1 opakowanie kulek mozzarelli
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- suszone pomidory – 6 sztuk pokrojonych w kostkę
- żółty tarty ser – do woli
SOS POMIDOROWY:
- 400 g puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, ostra i słodka papryka
- łyżeczka cukru pudru
– wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki pomidorów.
Jak ciasto urośnie (po 40 minutach) podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę.
Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).
Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół).
Upieczone posyp świeżymi liśćmi rukoli lub bazylii.
Smacznego 😉