PIZZA WEGE Z MOZZARELLĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Wyjątkowo pyszna pizza wegetariańska, na pomidorowym aromatycznym sosie podana ze świeżą rukolą. Rozpływająca się w ustach mozzarella, wytrawne oliwki i (moje ulubione;) suszone pomidory. Przepis jest na dwie pizze o średnicy 32 cm, na cienkim cieście. Pizza w tym wydaniu jest po prostu pyszna!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant (suchych)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.

Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Blaszki smaruję lekko oliwą. Ciasto rozciągam nadając mu kształt pizzy.

SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:

  • 1 opakowanie kulek mozzarelli
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • suszone pomidory – 6 sztuk pokrojonych w kostkę
  • żółty tarty ser – do woli

SOS POMIDOROWY:

  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, ostra i słodka papryka
  • łyżeczka cukru pudru

– wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki pomidorów.

Jak ciasto urośnie (po 40 minutach) podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę.

Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).

Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół).

Upieczone posyp świeżymi liśćmi rukoli lub bazylii.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.