Pizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno.
Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową. Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także. No i dodatki, – tego mniej tego więcej, co i ile lubię. To lubię:)
Moje ciasto na pizzę dodatkowo wzbogaciłam wybranymi ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy.
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant (suchych)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sypana mielona bazylia i oregano – opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo pachniało ziołami
– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.
Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.
Dodatki:
- kilka plasterków pepperoni
- 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka
- 1 średni pomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół
- kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka kaparów
- kilka talarków papryczki chilli – opcjonalnie
- żółty ser tarty – do woli
Sos:
- 400 g puszka pomidorów krojonych
- zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka
- szczypta cukru, pieprzu i soli
– wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj.
Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi.
Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).
Smacznego 🙂