Propozycja na weekend, majówkę, imprezę, domowy obiad – nic jej nie przebije! Domowa pizza smakuje najlepiej, z dodatkami rozmaitymi, ulubionymi składnikami lub przyprawami. Ciasto na pizzę z tego przepisu jest bardzo puszyste, miękkie, delikatne. Jest to przepis na dużą pizzę o średnicy 32 cm lub 2 mniejsze, jak wolicie. Z ciasta można uformować kilka kulek i zrobić z nich kilka mini pizz, a każda z innymi dodatkami – będzie pysznie!
Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 8 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
SKŁADNIKI NA WIERZCH:
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 małe pieczarki
- kilka plastrów pepperoni
- żółty tarty ser
- opcja: mała cebulka posiekana w talarki
- pomidorowy sos do pizzy wg tego przepisu
- dodatkowo: oregano, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz
- oliwa
Możecie także przygotować sos pomidorowy wg przepisu poniżej:
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od zrobienia ciasta. Do miski wsypuję suche drożdże, łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłej wody, lekko mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie powstanie charakterystyczna piana.
W większej misce mieszam mąkę z solą, robię w środku zagłębienie i wlewam resztę wody (200 ml), łyżkę oliwy z oliwek oraz rozczyn z drożdży. Mieszam ręką i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypuję odrobinę mąki. Ciasto wyrabiam ok. 5 minut. Robię to w misce, ale możecie na blacie lub stolnicy. Po tym czasie odstawiam je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 35 minut.
Paprykę myję, kroję w kostkę. Pieczarki obieram, siekam w talarki.
Po 35 minutach ciasto wyrabiam jeszcze chwilę, układam na blaszce do pizzy (u mnie średnica 32 cm) polaną równomiernie lekko oliwą. Formuję okrągły placek, pamiętając o wyższych brzegach pizzy. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i posypuję oregano. Rozsypuję tarty ser (jeśli wybraliście cebulkę to posypcie ją na ser), następnie układam równomiernie paprykę, pieczarki i pepperoni. Wszystko posypuję lekko ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) w temp. 200 C przez 20-25 minut.
Smacznego! 😉
CUDOWNY PRZEPIS ANIU!!!!! :)))))
POZDRAWIAM
KAMIL