Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami

Propozycja na weekend, majówkę, imprezę, domowy obiad – nic jej nie przebije! Domowa pizza smakuje najlepiej, z dodatkami rozmaitymi, ulubionymi składnikami lub przyprawami. Ciasto na pizzę z tego przepisu jest bardzo puszyste, miękkie, delikatne. Jest to przepis na dużą pizzę o średnicy 32 cm lub 2 mniejsze, jak wolicie. Z ciasta można uformować kilka kulek i zrobić z nich kilka mini pizz, a każda z innymi dodatkami – będzie pysznie!

Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 małe pieczarki
  • kilka plastrów pepperoni
  • żółty tarty ser
  • opcja: mała cebulka posiekana w talarki
  • pomidorowy sos do pizzy wg tego przepisu
  • dodatkowo: oregano, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa

Możecie także przygotować sos pomidorowy wg przepisu poniżej:

Czerwony sos do pizzy

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od zrobienia ciasta. Do miski wsypuję suche drożdże, łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłej wody, lekko mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie powstanie charakterystyczna piana.

W większej misce mieszam mąkę z solą, robię w środku zagłębienie i wlewam resztę wody (200 ml), łyżkę oliwy z oliwek oraz rozczyn z drożdży. Mieszam ręką i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypuję odrobinę mąki. Ciasto wyrabiam ok. 5 minut. Robię to w misce, ale możecie na blacie lub stolnicy. Po tym czasie odstawiam je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 35 minut.

Paprykę myję, kroję w kostkę. Pieczarki obieram, siekam w talarki.

Po 35 minutach ciasto wyrabiam jeszcze chwilę, układam na blaszce do pizzy (u mnie średnica 32 cm) polaną równomiernie lekko oliwą. Formuję okrągły placek, pamiętając o wyższych brzegach pizzy. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i posypuję oregano. Rozsypuję tarty ser (jeśli wybraliście cebulkę to posypcie ją na ser), następnie układam równomiernie paprykę, pieczarki i pepperoni. Wszystko posypuję lekko ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) w temp. 200 C przez 20-25 minut.

Smacznego! 😉

Jedna odpowiedź do “Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami”

Skomentuj KAMIL Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *