Pizza pepperoni z pieczarkami i curry ze szczypiorem

“Nietypowa i niezwykle aromatyczna”, usłyszałam kiedyś od swojego największego i najlepszego smakosza w naszym domu – mojego Męża. No cóż, wymyśliłam ją specjalnie dla Niego. Opłacało się! Dziś, kiedy chcemy spędzić włoski wieczór uwzględniamy ją w menu, wspólnie biesiadujemy, ciesząc się jej smakiem i swoim towarzystwem, rzecz jasna 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • łyżeczka drobno posiekanego szczypioru
  • szczypta curry

Farsz:

  • Kilkanaście plastrów kiełbasy pepperoni
  • 2 cebule
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 czerwone pomidory
  • Starty żółty ser
  • Garść szczypiorku do posypania
  • Sos:
  • 1,5 szklanki passaty
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Papryka ostra i słodka
  • Szczypta cukru

Przygotowanie:

Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozkładam na dwie części, wałkuję. Układam na okrągłej desce i formuję kształt pizzy. Wychodzą dwie średnie pizze na cienkim cieście lub jedna duża.

Na ciasto wlewam sos rozprowadzając go równo. Posypuję serem, układam składniki.

Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C. Po upieczeniu posypuję świeżo skrojonym szczypiorkiem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.