Pizza prosciutto z kaparami

Wytrawna i bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Z prosciutto, kaparami i oliwkami. Wszystko na sosie pomidorowo-chrzanowym z suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Jedna z moich ulubionych wersji domowej pizzy.

Domowa pizza wcale nie taka trudna. Dla mnie najlepsza, w której do woli mogę komponować składniki. Polecam i już!

Składniki na ciasto (u mnie dwie pizze o średnicy 32 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.

Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.

Dodatki na dwie pizze:

  • kilka plastrów prosciutto
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka kaparów z zalewy
  • żółty tarty ser – wg uznania

Sos pomidorowo-chrzanowy:

  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • łyżeczka chrzanu
  • szczypta cukru, pieprzu i soli

– wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki pomidorów.

Jak ciasto urośnie (po 40 minutach) podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę.

Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.