PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ

Mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, niezawodny, idealny, prosty. Sięgam po niego zawsze gdy chcę ugościć przyjaciół lub rodzinę. Pizza salami z mozzarellą i pomidorkami świetnie komponuje się z oliwą czosnkową, świeżą bazylią lub rukolą. Propozycja na obiad, kolację, spotkanie w gronie przyjaciół. Pizza domowa smakuje zawsze! To przepis na jedną dużą pizzę.

Pizzę przygotowuję także z takimi dodatkami jak pieczarki, karczochy, pepperoni, szynką, ananasem, papryką, oliwkami, boczkiem, żurawiną. W składnikach i proporcjach można przebierać do woli, jak nam smak i wyobraźnia kulinarna pozwoli – to jest w pizzach świetne!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki pszennej, u mnie włoska typ 00
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • większa szczypta ziół prowansalskich i oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka kulek mozzarelli
  • szklanka tartego żółtego sera
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 3 plastry salami
  • kilka listków świeżej bazylii lub rukoli, oliwa czosnkowa do podania
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy odstawiam na bok.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Drożdże z cukrem wsypuję do miski, wlewam 50 ml letniej wody, lekko mieszam i odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę z solą wsypuję do miski, dodaję zioła, robię lekkie wgłębienie, wlewam w nie oliwę, drożdże i resztę letniej wody. Wyrabiam 5 minut na blacie lub w misce. W razie potrzeby lekko podsypuję mąką.

Ciasto wkładam do natłuszczonej oliwą wysokiej miski, odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym celu nagrzewam lekko piekarnik, wyłączam i wstawiam miskę przykrytą ściereczką.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyrabiam dłońmi ponownie, około 2 minut.

Natłuszczam dużą blaszkę do pizzy, układam na środek kulę ciasta i rozciągam dłońmi na boki tak by ciasto wypełniło formę.

Jeśli nie macie blaszki wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową.

Smacznego 😉

 

Jedna odpowiedź do “PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.