Pizza swojska bezglutenowa z boczkiem i pieczarkami z puree ziemniaczano-chrzanowym

Wymyślona, wyjątkowa, moja! moja! Propozycja mojej pizzy jest z dedykacją dla Piotrka:) I dla wszystkich tych, którzy z pszenicą nie bardzo mogą kulinarnie poszaleć.

A jak smakuje?

… no cóż, z talerzy zniknęła szybko. To chyba o czymś świadczy:) Przekonajcie się sami! Zapraszam do pieczenia;)

Składniki (na dwie średnie cienkie pizze):

  • ciasto:
  • 350 g mąki bezglutenowej – użyłam “Bezgluten” uniwersalny koncentrat mąki
  • 220 ml ciepłej wody (niecała szklanka)
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • wierzch pizzy – składniki:
  • kilka plastrów boczku
  • 2 cebule
  • 4 pieczarki
  • garść żółtego sera
  • sos:
  • 4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • płaska łyżka chrzanu
  • 4 łyżki mleka

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy jest za rzadkie dodajecie mąki, gdy za twarde – odrobinę wody. Odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Ziemniaczane puree:

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej, zagnieć na gładko, dodaj łyżeczkę masła, mleka i chrzanu.

Pieczarki pokrój w cienkie talarki, tak jak cebulkę. Plastry boczku pokrój w większe kwadraty.

Po 2 godzinach podziel je na dwie części – z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:)

Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:)

Na rozwałkowane ciasto ułóż puree ziemniaczane, ser, cebulę i kwadraty boczku. Piecz około 15 minut w temp. 200C.

Posypcie czymś zielonym, np. rukolą czy natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.