Pizza z cukinią

Pizza z cukinią z dodatkiem pieczarek i oliwek na paście paprykowo-warzywnej ajwar to typowo wegetariańska wersja pizzy. Możesz dodać do niej posiekane pomidorki lub kosteczki czerwonej papryki. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, starcza na dwie średnie pizze. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz na pyszną pizzę warzywną pieczoną na paście paprykowej – ajwar.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:

  • 2 pieczarki
  • 1 mała cebulka
  • kawałek cukinii – 100 g
  • 20 czarnych oliwek
  • 4 czubate łyżeczki pasty ajwar
  • 4 łyżki cheddara
  • 125 g – 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i 250 ml wody (1 szklankę), mieszaj łyżką drewnianą (jeśli chcesz to dobry moment, by dodać większą szczyptę ulubionych mielonych ziół, np. oregano, ziół prowansalskich, bazylii), następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni.

Do pizzy najbardziej polecam mąkę włoską typ 00. Jeśli używasz mąki pszennej np. uniwersalnej to może się zdarzyć, że jej wchłanialność będzie inna, wtedy podsyp ciasto nieco większą ilością mąki, tak by dało się z niej uformować odchodzącą od dłoni kulę.

Wyrobione ciasto odstaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce.

Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem na środkową półkę piekarnika przykryte ściereczką lub folią spożywczą.

Po godzinie ciasto powinno znacznie urosnąć.

Ciasto dzielę na dwa i wyrabiam je dłońmi na kształt koła. Powstają dwie nieduże pizze o średnicy ∅ 24-25 cm.

Każdy placek smaruję 2 czubatymi łyżeczkami pasty ajwar. Po posmarowaniu na pizzę zaczynam układać dodatki (które dzielę na dwa): pokrojoną w nieduże kawałki mozzarellę, po 2 łyżeczki tartego sera cheddar, posiekane w kosteczkę lub plasterki pieczarki (po jednej sztuce na pizzę), cebulę (połówkę na pizzę), przekrojone na pół oliwki (po 10 sztuk na jeden placek). Oliwki możesz zostawić w całości lub posiekać je drobniej niż na pół. Na wierzch rozsypuję równomiernie kosteczki cukinii. Całość lekko solę i pieprzę. Możesz dodatkowo posypać pizzę szczyptą suszonego oregano, ostrej papryki lub bazylią.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Pizze piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Możesz piec obie pizze jednocześnie lub podczas pieczenia jednej szykować drugą i wstawić do piekarnika od razu po upieczeniu pierwszej.

Gotowe pizze przed podaniem można udekorować świeżą rukolą, kolendrą lub bazylią.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Pizza z cukinią”

Pozostaw odpowiedź Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.