Pizza z pomidorami, fetą, oliwkami i rukolą

Najlepiej smakuje w gronie przyjaciół w sobotni wieczór. Nie mam wtedy wyrzutów, że zajadamy się nią z radością.

Rodzajów jest mnóstwo, grubości ciast, składników na wierzch, można do woli eksperymentować, komponować swoje smaki. A domowa pizza smakuje najlepiej, do tego jest strasznie prosta w przygotowaniu – jedynie ciasto, resztą jest dosłowne wrzucenie na ciasto to na co mamy ochotę, proste? Proste:)

Zazwyczaj przygotowuję ją na cienkim cieście, takie lubimy najbardziej. Z tej ilości ciasta wychodzą dwie pizze na cienkim cieście.

Nic bardziej nie cieszy jak wspólne domowe biesiadowanie i uśmiech na twarzach kulinarnych towarzyszy gdy pizza znika ze stołu:)

Zapraszam na pizzę!

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant

Farsz:

  • 2 cebule
  • niecałe pół szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • 4 plasterki papryczki pepperoni
  • 2 żółte pomidory
  • parmezan
  • rukola

Sos:

  • 1,5 szklanki passaty
  • 2 łyżki fety
  • 2 łyżeczka żurawiny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto rozkładam na dwie części, wałkuję. Układam na okrągłej desce i formuję kształt pizzy. Wychodzą dwie średnie pizze na cienkim cieście lub jedna XXL. Sami zadecydujcie jaką chcecie:)

Na ciasto wlewam sos rozprowadzając go równo aż po brzegi. Posypuję serem, układam składniki. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C.

Posypuję świeżą umytą rukolą. Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.