PIZZA MOZZARELLA Z POMIDORAMI

Sprawdzony przepis na ciasto, na kompletną pizzę, która cieszy oko i smakuje obłędnie. Przygotowuję ją z mąki włoskiej typu 00, dzięki czemu ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie jak nie wiem 😉 Przepis na dużą pizzę XXL, jeśli podwoicie składniki wyjdą dwie, duże, pyszne pizze, na obiad w sam raz:)

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej, u mnie włoska typ 00
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA SOS I WIERZCH PIZZY:

  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 mała cebula
  • płaska łyżka cukru pudru
  • tarty żółty ser plus tarta mozzarella, po ok. sporej garści
  • 1 czerwony pomidor posiekany w plasterki
  • 3 żółte koktajlowe pomidorki pokrojone w plasterki
  • kilka posiekanych oliwek
  • kilka plastrów pepperoni

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko posiekaną cebulę i czosnek (uwaga, by się nie przypaliło, często mieszam). Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy sos pomidorowy odstawiam na bok.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce, zagniatam do połączenia. W razie potrzeby delikatnie podsypuję mąką, ale nie za dużo, z wyczuciem.

Ciasto wkładam do natłuszczonej oliwą wysokiej miski, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyrabiam dłońmi ponownie, około 2 minut.

Natłuszczam blaszkę do pizzy smarując ją oliwą, układam na środek kulę ciasta i rozciągam dłońmi na boki tak, by ciasto wypełniło formę. Ciasto rozciągam od środka do zewnątrz tworząc charakterystyczny wyższy brzeg.

Jeśli nie macie blaszki wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na kształt pizzy.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, posypuję tartym serem żółtym i mozzarellą i układam dodatki.

Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Podaję do kieliszka czerwonego wina. Taka pizza w dobrym towarzystwie smakuje obłędnie!

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “PIZZA MOZZARELLA Z POMIDORAMI”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.