Pizzerinki z ajvarem i serem

Ot! U mnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach.

Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym  serem posypane czarnym sezamem HELIO. Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 spore łyżki pasty warzywnej ajvar
  • szklanka tartego żółtego sera, może być też parmezan lub ser pleśniowy
  • 1 małe jajko
  • do udekorowania: czarny sezam HELIO

Przygotowanie:

Ciasto rozkładam i smaruję równomiernie pastą ajvar, posypuję tartym serem.

Zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon dość ciasno i kroję w niecałe centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.

Piekę 20 minut w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika do zrumienienia.

Gotowe wykładam na talerz i smakuję w gronie najbliższych, na ciepło lub zimno 😉

Do przepisu wykorzystałam czarny sezam HELIO.

SMACZNEJ przekąski i imprezy! 🙂 Polecam na ciepło i zimno.

 

2 odpowiedzi na “Pizzerinki z ajvarem i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.