Ot! U mnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach.
Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym serem posypane czarnym sezamem HELIO. Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 spore łyżki pasty warzywnej ajvar
- szklanka tartego żółtego sera, może być też parmezan lub ser pleśniowy
- 1 małe jajko
- do udekorowania: czarny sezam HELIO
Przygotowanie:
Ciasto rozkładam i smaruję równomiernie pastą ajvar, posypuję tartym serem.
Zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon dość ciasno i kroję w niecałe centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę 20 minut w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika do zrumienienia.
Gotowe wykładam na talerz i smakuję w gronie najbliższych, na ciepło lub zimno 😉
Do przepisu wykorzystałam czarny sezam HELIO.

pięknie wyglądają
Dzięki Maja. Fajny smak, polecam:)