Pizzerniki z szynką i żurawiną

Dziś kolejna propozycja szybkiej przekąski karnawałowej, imprezowej. Pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i szynką z dodatkiem żurawiny i majonezu. Niebanalne połączenie, pysznie jest! Pizzerinki podaję na ciepło lub zimno, z dodatkiem dipów, najczęściej czosnkowego, pomidorowego lub pasty ajvar z pieczonej papryki, pasuje w sam raz do wytrawnej wersji pizzerinek. Opcjonalnie można gotowe pizzerinki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Polecam! Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 1 spora łyżka majonezu
  • kilka łyżeczek żurawiny
  • po kilka plastrów żółtego sera oraz szynki
  • suszony lubczyk, ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie. Smaruję równomiernie majonezem, na to nakładam w kilku miejscach łyżeczką żurawinę. Układam żółty ser, na niego plastry szynki. Posypuję przyprawami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroję na około 1 cm plastry. Jeśli chcemy w tym momencie możemy posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać np. czarnuszką.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Pizzerinki układam na papierze do pieczenia. Piekę przez 20-25 minut do zrumienienia na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół).

Podaję z dipami.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.