PLACEK Z GRUSZKAMI

Placek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek.

SKŁADNIKI:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku jabłkowego lub gruszkowego
  • 60 g drobnego cukru
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 4 gruszki
  • 2 jajka roztrzepane
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, boki smaruję masłem.

W misce mieszam rózgą kuchenną roztrzepane jajka z wystudzonym masłem, dodaję sok jabłkowy i sok z cytryny. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników.

Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem pudrem i polewam delikatnie jogurtem.

Smacznego 🙂


Inspiracja Moje Wypieki, z moimi zmianami w składnikach i sposobie przygotowania.

2 odpowiedzi do “PLACEK Z GRUSZKAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.