PLACEK Z JAGODAMI

Placek z jagodami na dzisiejszy deser się kłania. Puszyste i delikatne ciasto, do którego wrzucicie rozmaite owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Kiedy za oknem szaro i ciemno, w domu gorąca kawa lub rozgrzewająca herbata, dobre towarzystwo i pyszne, domowe pachnące wanilią i skórką z pomarańczy ciasto z jagodami na stole. Brzmi cudownie! Czas trzeba sobie umilać, a dzień po deserze z pewnością nabierze kolorów 🙂

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 280 g mrożonych jagód
  • dodatkowo: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – do nasączenia ciasta i cukier puder do oprószenia ciasta

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na formę o wymiarach: 30 x 23 cm lub 30 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło ucieram mikserem na puch z cukrem. Dodaję skórkę starą z pomarańczy i po kolei jajka, następnie pastę z wanilii, dokładnie ucieram, po czym powoli dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszam krótko do połączenia.
  2. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wlewam do formy, układam na wierzch jagody (bez uprzedniego rozmrażania).
  4. Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
  5. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 30 minut.
  6. Gorące ciasto możesz nasączyć sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego:)


Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z Poradnika Domowego, lipiec 2018.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.