Placek z morelami

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki.

W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko😉 składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie i już:)

Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem.

Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat do ciast☺

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 moreli, w oryginalnym przepisie puszka brzoskwiń
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka śmietany, u mnie 18%
  • u mnie dodatkowo: cukier waniliowy
  • zapach pomarańczowy, u mnie brak
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, u mnie spora łyżka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Żółtka oddzielam od białek, ucieram z cukrem. Po chwili dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksuję.

Białka zimne miksuję ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję do masy, mieszam już delikatnie szpatułką.

Ciasto wykładam do formy, wtykam posiekane morele, posypuję cukrem waniliowym.

Piekę 55 minut w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

PLACEK Z MORELAMI POLECA SIĘ O KAŻDEJ PORZE ROKU! 🙂

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, W-wa 98, “Owocowe ciasta i desery” B. Lasota, R. Sławińska.

4 odpowiedzi do “Placek z morelami”

    1. Rona ona – piecz i smakuj!😍
      Placek godny polecenia, pozostały po nim tylko okruszki.., które próbuje skubać nasza kocilla😁😁

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.