PLACKI CUKINIOWE Z MARCHEWKĄ

Placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na obiad, kolację lub przystawkę na ciepło. Przygotujecie je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, proste i smaczne, na każdą okazję. Placki cukiniowe z marchewką świetnie smakują podane z gęstą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Placki można podawać także z jogurtem, sosem tatarskim, pomidorowym lub ketchupem. Do placków śmiało możecie dorzucić posiekany mały pęczek koperku lub natki. Smakują odgrzane następnego dnia w piekarniku.

Placki cukiniowe z marchewką


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie – 570 g
  • 2 marchewki – 290 g
  • 2 nieduże cebule – 130 g
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Warzywa zostały zważone przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcecie możecie pominąć dodanie proszku do pieczenia.
Placki możecie przyprawić także szczyptą ziół, np. oregano lub ziołami prowansalskimi oraz dodać duży ząbek czosnku.
Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.


PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zostawiam w misce i obficie solę. Odstawiam na bok, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską.

W międzyczasie obieram marchewkę oraz cebulę. Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam.

Cukinię dobrze odciskam, układam w misce, dodaję resztę składników, wbijam jajko, wsypuję mąkę oraz proszek, mieszam do połączenia. Przyprawiam.

Na patelni rozgrzewam olej. Z ciasta nabieram łyżką porcję, układam na patelni i formuję szybko kształt placka, lekko spłaszczam odwróconą stroną łyżki. Placki smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące ze śmietaną, jogurtem lub ketchupem.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

11 odpowiedzi do “PLACKI CUKINIOWE Z MARCHEWKĄ”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.