Placki cukiniowe z marchewką

Placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na obiad, podwieczorek lub przystawkę na ciepło. Przygotujesz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Placki z warzyw są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do tego proste w przygotowaniu i smaczne. To placki na każdą okazję. Placki cukiniowe z marchewką świetnie smakują podane z gęstą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Placki można podawać także z jogurtem, sosem tatarskim, sosem pomidorowym lub zwyczajnie z ketchupem. Do placków śmiało możesz dorzucić posiekany mały pęczek świeżych ziół: koperku, natki, kolendry. Smakują także odgrzane następnego dnia w piekarniku.

Polecam Ci mój sprawdzony przepis na placki z warzyw, którego głównymi składnikami są cukinia i marchew.

Placki cukiniowe z marchewką


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 2 nieduże cebule (lub 3 małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcesz możesz pominąć dodanie proszku do pieczenia.
Placki możesz przyprawić także szczyptą suszonych i mielonych ziół, np. oregano, lubczykiem, ziołami prowansalskimi lub dodać posiekane świeże zioła takie jak natkę, bazylię, kolendrę, koperek.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję warzywa: marchew, czosnek i cebule obieram.

Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Układam w misce i solę płaską łyżeczką soli. Odstawiam na bok na 20 minut, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską.

Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam w kosteczkę. Obrany czosnek przepuszczam przez praskę.

Cukinię dobrze odciskam, układam w misce, dodaję resztę składników: warzywa, wbijam 1 jajko, wsypuję szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, mieszam do połączenia. Przyprawiam solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.

W wersji dla dorosłych możesz wsypać sporą szczyptę mielonej ostrej papryki, chili lub dodać posiekaną drobno świeżą i ostrą papryczkę.

Po wymieszaniu wszystkich składników, na patelni rozgrzewam olej. Wybieram olej rzepakowy. Z ciasta nabieram łyżką porcję, układam na patelni formując kształt placka, lekko spłaszczam odwróconą stroną łyżki. Placki smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

Placki cukiniowe z marchewką podaję gorące ze śmietaną, jogurtem lub ketchupem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

13 odpowiedzi na “Placki cukiniowe z marchewką”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *