Placki meksykańskie

Placki z dodatkiem sosu meksykańskiego, które podasz jako ciepłe śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad. Są banalne w przygotowaniu, a zrobisz je przez cały rok, z rozmaitymi dodatkami. Możesz śmiało dodać do nich posiekaną cebulkę lub pora, szynkę, kiełbasę i/lub świeże warzywa takie jak: paprykę, cukinię, pieczarki, pomidorki.. Podasz je z sosem pomidorowym, ketchupem, sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem naturalnym z dodatkiem koperku, kolendry lub natki. Są idealne zapiekane z parmezanem lub mozzarellą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki meksykańskie.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek sosu meksykańskiego, spaghetti lub bolońskiego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki.

Dodaję trzy jajka oraz wlewam szklankę (o pojemności 250 ml) mleka.

Mieszam dokładnie składniki rózgą kuchenną. Do gładkiej masy dodaję 6 czubatych łyżek sosu meksykańskiego i mieszam do połączenia.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki partiami na złoto z obu stron.

Odsączam je na ręczniku papierowym.

Placki meksykańskie podaję z sosem pomidorowym, czosnkowym lub zwyczajnie z ketchupem. Możesz je posypać tartym serem i zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Placki meksykańskie”

  1. Nigdy nie robiłam takich placków, ale na zdjęciu wyglądały bardzo dobrze, więc postanowiłam je zrobić. Wyszły przepyszne. Dzięki za przepis. Fajnie zrobić i spróbować czegoś nowego.

  2. Super przepis! Kolejny świetny pomysł na ciepłe śniadanie.
    Dziękuję za inspiracje Pani Aniu!

Skomentuj Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *