Placki na maślance

Maślankowe placuszki, domowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Są puszyste, delikatne, najlepiej smakują gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub konfitur owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam przepis 😉

Maślankowe placuszki


SKŁADNIKI:

  • 40 g masła roztopionego, wystudzonego
  • 2 jajka
  • łyżka soku pomarańczowego lub soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy
  • szklanka maślanki
  • 30 cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

W misce ucieram rózgą kuchenną jajka z cukrem i solą. Dodaję resztę mokrych składników, dodaję suche, mieszam do połączenia by nie było grudek.

Na patelni rozgrzewam olej. Placki smażę partiami z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.

Gotowe oprószam cukrem pudrem i podaję od razu. Smakują także na zimno lub odgrzane na drugi dzień w piekarniku.

Smacznego 😉

3 odpowiedzi na “Placki na maślance”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.