Maślankowe placuszki, domowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Są puszyste, delikatne, najlepiej smakują gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub konfitur owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam przepis 😉
Maślankowe placuszki
SKŁADNIKI:
- 40 g masła roztopionego, wystudzonego
- 2 jajka
- łyżka soku pomarańczowego lub soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy
- szklanka maślanki
- 30 cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce ucieram rózgą kuchenną jajka z cukrem i solą. Dodaję resztę mokrych składników, dodaję suche, mieszam do połączenia by nie było grudek.
Na patelni rozgrzewam olej. Placki smażę partiami z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.
Gotowe oprószam cukrem pudrem i podaję od razu. Smakują także na zimno lub odgrzane na drugi dzień w piekarniku.
Smacznego 😉
Piękne!
Jutro zrobię;) mogę dac garść rodzynkow?
Pozdrawiam
Jak najbardziej 🙂👌