Placki serowe

Kiedy zostanie Ci twaróg na sernik polecam przygotować ekspresowe placuszki serowe. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje, a kiedy coś zostaje od razu włączam wyobraźnię, jeść przecież trzeba;) Tak powstały autorskie, puszyste, lekkie placuszki serowe, które podasz z ulubionymi dżemami, owocami, cukrem pudrem, a nawet polewą czekoladową. Można je traktować jako obiad lub podać na słodko z dodatkami, jak Cię fantazja poniesie. Jednego jestem pewna – zasmakują Ci z pewnością!

SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu na sernik (z wiaderka)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • opcja: czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki partiami, z obu stron na złoty kolor. Podaję ciepłe, choć zimne też znikają;)

Smacznego:)

 

Jedna odpowiedź do “Placki serowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.