Placki twarogowe z kukurydzą

Placki z twarogu z dodatkiem kukurydzy pachnące delikatnie cynamonem i wanilią. Pyszne, kształtne, delikatne w smaku, gorące, posypane cukrem pudrem lub nie. Idealne o każdej porze dnia!

Do ciasta-bazy wrzucam czasem suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele lub daktyle, albo owoce świeże: banany, kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna (bez cynamonu i cukru) z kawałkami warzyw też się sprawdzi, np. kawałkami brokułów, pomidora, tartej cukinii czy dyni. Świetne danie dla dzieci, na kilka sposobów. Smacznego!

SKŁADNIKI: (na 28-30 placków)

  • 450 g twarogu sernikowego
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki + 2 prawie czubate łyżki
  • 1 szklanka mleka
  • puszka 400 g kukurydzy, po odsączeniu 225 g
  • szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszam rózgą twaróg, dodaję szczyptę soli, cynamonu, cukier z wanilią i jajko, mieszam.
  2. Dodaję mleko i proszek do pieczenia, po wymieszaniu wsypuję mąkę. Mieszam na gładkie ciasto.
  3. Kukurydzę odsączam z zalewy, dodaję do ciasta.
  4. Rozgrzewam olej i smażę nieduże placki z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące obsypane cukrem pudrem lub nie. Są pyszne!

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *