Placki z borówkami

Puszyste i szybkie w przygotowaniu placki z borówkami to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Ciasto jest miękkie i delikatne. To placki przygotowane z dodatkiem serka waniliowego, który z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Placki możesz usmażyć z dowolnymi owocami. W sezonie sięgnij po truskawki, maliny, jagody. Smakują także z cząstkami gruszki lub jabłka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z borówkami.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 30 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 130 g borówek
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce łączę dwa całe jajka wraz z serkiem waniliowym. Potrzebujesz 200 g serka homogenizowanego, czyli jeden kubełek. Serek waniliowy możesz zastąpić jogurtem naturalnym bądź kefirem.

Składniki najlepiej wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem do połączenia. Możesz także sięgnąć po mikser.

Odmierzam 130 g borówek, myję je i osuszam na papierowym ręczniku.

Do jajek z serkiem dodaję 100 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz wsypuję 30 g cukru z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym lub dodać kilka kropel esencji waniliowej.

Składniki wymieszaj, tak by nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Do ciasta wsyp borówki, wymieszaj delikatnie łyżką.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, utwórz kształt placka. Placki smaż na złoto z obu stron.

Usmażone placki posyp cukrem pudrem. Placki smakują także polane miodem lub syropem klonowym.

Smacznego

Placki z borówkami

4 odpowiedzi na “Placki z borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *