Placki z brokułami

Dziś placki z brokułami, zdecydowanie obiad dla mojej Córki. Podaję je na ciepło, z jogurtem lub śmietaną z cukrem. Zdarza się, że towarzyszy im jakiś mięsny gulasz. Do przepisu użyłam mrożonych różyczek brokułów, uprzednio je zblanszowałam. Wyszło 30 placuszków.

SKŁADNIKI:

  • 210 g mrożonych kawałków brokułów
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki plus 1 czubata łyżka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru z wanilią
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły wrzucam na osolony wrzątek, chwilę gotuje, następnie układam na sicie i przelewam zimną wodą.

W tym czasie w misce mieszam rózgą wszystkie składniki. Do mokrych składników dodaję suche. Mieszam, aby nie było grudek. Odstawiam ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie rozgrzewam na patelni oleju.

Brokułu kroję w mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.

Placki smażę z obu stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję z jogurtem, śmietaną z cukrem lub same.

Polecam także:

Placki z jogurtem i żurawiną

 

Małdrzyki krakowskie

 

Placki twarogowe z kukurydzą

 

2 odpowiedzi do “Placki z brokułami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.