Placki z ciecierzycy i białej fasoli

Wyglądem przypominają placki ziemniaczane, a nawet .. w pewnym momencie jak je smażyłam usłyszałam “robisz mielone?”;)

zatem te aromatyczne placuszki musicie sami zrobić w domu, by przekonać się jak smakują i pachną. Są fajną alternatywą placków ziemniaczanych lub tych drożdżowych z mąki i mleka.

Możecie podać je same lub  z ulubionym sosem 🙂 Smacznego 🙂

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • jajko
  • 1 cebula
  • mąka kukurydziana i ziemniaczana
  • sól, pieprz,
  • lubczyk, papryka słodka i ostra
  • masło klarowane
  • pęczek posiekanego drobno kopru

Wykonanie:

Ciecierzycę i fasolę moczymy w oddzielnych miskach w zimnej wodzie około 12 godzin. Czyli dzień wcześniej zaplanujcie taki obiad.

Na drugi dzień gotujcie je oddzielnie około 40-50 minut na wolnym ogniu. Odsączcie z wody, zmieszajcie, następnie zmiksujcie na gładką masę, dodajcie przyprawy do smaku, jajko, koperek, drobno posiekaną cebulkę i obie mąki.

Jeśli chodzi o mąki to mogą to być 2-3, może nawet 4 łyżki, zależy od Waszej masy. Najważniejsze jest, by się nie rozwalały, więc nie chcę tu sugerować Wam ilość łyżek, mają się nie rozpadać, a masa ma być ładnie i lekko zwarta.

Na rozgrzanej patelni smażcie na rumiano z obu stron, odsączcie nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.