Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w kilka chwil, z produktów dostępnych przez cały rok. Placki smakują podane z sosem pomidorowym, ajwarem lub dodatkowo posypane tartym serem, najlepiej grana padano, parmezanem. Jeśli lubisz, do ciasta na placki dodaj drobniutko pokrojoną cebulę oraz niedużo posiekanych, świeżych ziół, np. koperek, szczypiorek, bazylię, natkę lub kolendrę – ta ostatnia szczególnie podkręci smak placków i fety.

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie – 660 g
  • 200 g oryginalnej fety
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • opcja: 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Układam na sicie, posypuję solą i odstawiam na 25 minut, by cukinia puściła sok.

W międzyczasie ugniatam widelcem fetę. Jeśli wybieram dodatek czosnku to przeciskam go przez praskę, mieszam z fetą oraz dodatkiem świeżych ziół.

Cukinię odciskam, wrzucam do miski razem z pozostałymi składnikami, przyprawiam solą i pieprzem.

Na oleju przesmażam placki z obu stron na rumiano. Smażę po 4 placki na patelni o średnicy 28 cm.

Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące same lub z dodatkiem domowego sosu pomidorowego.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.