Placki z cukinii

Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Smakują obłędnie podane z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim, kawałkami łososia, prostym dipem czosnkowo-koperkowym, a nawet sosem pomidorowym. Idealne na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placuszki z cukinii, które wykonasz w chwilę.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Placki z cukinii zaczynam od umycia cukinii. Odkrawam końce, a cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Lekko solę i odstawiam na 10 minut, by cukinia puściła sok.

W tym czasie obieram cebulkę, drobno kroję w kosteczkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekam lub przepuszczam przez praskę.

Z cukinii odciskam nadmiar soku.

Dodaję resztę składników:

  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 4 łyżki mąki pszennej

Mieszam dokładnie, przyprawiam solą i pieprzem. Serek wiejski możesz śmiało zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Porada. Do placuszków możesz dodać 2 łyżki posiekanego koperku lub natki.

Na patelni rozgrzewam olej.

Placuszki smażę partiami na złoto, z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję z jogurtem udekorowane świeżym koperkiem.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Placki z cukinii”

  1. Nigdy nie robiłam placków z cukinii, chociaż słyszałam już o nich kilka razy. Chyba czas ich spróbować. Dzięki za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.