Placki z dyni

Dynia kusi pięknym kształtnym wyglądem i kolorem, nie wyobrażam sobie nie zabrać jej ze sobą do domu 😉

Tak też się stało dziś, postanowiłam z niej zrobić placki. Zapewniam, są wspaniałe w smaku, delikatne, z chrupiącymi brzegami… tak cudownie pachną dynią.

Placki z dyni podaję najczęściej z syropem klonowym, cukrem pudrem, serem ricotta, maślanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem. W każdej wersji smakują obłędnie!

Jeszcze do tej pory w całym domu pięknie pachnie gotowymi plackami z dyni i wanilią.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 700 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni, oczyszczonej z pestek
  • 2 łyżki z górką serka ricotty / gęstej śmietanki / jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka (od herbaty) mąki pszennej (zamiennie bezglutenowa)
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki dyni rozdrabniam w malakserze na jednolitą masą lub drobniutkie wiórki.
  2. W misce mieszam dynię z pozostałymi składnikami, formuję na dłoni kulki, spłaszczam na kształt placka i smażę na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Odsączam na papierowym ręczniku, podaję!

Gotowe! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.