Placki z jabłkami

Placki z jabłkami to prosty i smaczny pomysł na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Tylko kilka składników, które dostępne są przez cały rok. Placki podawaj oprószone cukrem pudrem, syropem lub miodem, musem owocowym, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Są pyszne, wykonasz je w kilka chwil, a dzieci za nimi szaleją:)

Placki z jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia) i dodaj mokre (mleko, jajka, 1 łyżka oleju), wymieszaj rózgą kuchenną.

Umyte jabłko obierz i pozbaw gniazd nasiennych, posiekaj w drobną kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż placuszki partiami z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku. Oprócz cukrem pudrem.

Placki z jabłkami smakują na ciepło i zimno.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Placki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.