Placki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek.
Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na słodko. Wersja bez niczego znika zaraz świeżo usmażona z patelni 😉 co zrobić?:) Puszyste i delikatne placki na słodko, no uwielbiam po prostu! Jeśli podzielasz tę radość wypróbuj!
Zapraszam na pyszne placki na słodko, które jemy cały dzień😍
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g jogurtu naturalnego
- szklanka suszonej żurawiny
- 2 duże jabłka albo gruszki
- 3 jajka
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok.
Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.
Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję;)
Wspaniale;)))
Robię podobne, są najlepsze!! :* Gratulacje i pozdrawiam:)