Placki z kabaczka

Wiosna! Wiosna! Czas na zielone kuszące placuszki z kabaczka!

Masz ochotę na placki? Inne niż te ziemniaczane? Dobrze trafiłeś:)

Szybkie wykonanie czyni ich jednym z dań dla zabieganych. Wiele nie trzeba, by je przygotować, a są syte. Do tego tanie danie. I nic nie da się popsuć, zawsze wychodzą! Brzmi kusząco? Brzmi. Są też zdrowe. Podaję je z kefirem lub maślanką.
Jeśli lubicie i macie ochotę możecie dodać do placków chili, opcjonalnie cebulkę. Połączenie z innymi warzywami też mile widziane:)

Składniki:

  • 1 większy kabaczek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie placków:

  1. Kabaczek myję, ścieram na tarce o większych oczkach, dobrze odciskam z nadmiaru soku. To ważne, by potem na patelni się zwyczajnie nie rozlatywały.
  2. W misce mieszam go razem z jajkami i mąką, przyprawiam.
  3. Smażę na oliwie z obu stron na lekki złoty kolor.
  4. Odsączam na papierowym ręczniku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.