Placki z mlekiem w proszku

Pyszne i delikatne w smaku placuszki z dodatkiem mleka w proszku. To idealna propozycja na szybkie i ciepłe śniadanie w ciągu tygodnia. Pachną mlekiem w proszku i wanilią. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Możesz odgrzać je drugiego dnia np. w piekarniku lub mikrofalówce. Tylko kilka składników. Smakują posypane cukrem pudrem lub miodem.

Placki z mlekiem w proszku


SKŁADNIKI:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukru drobnego
  • 1 ½ cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce mieszam rózgą kuchenną mokre składniki, dodaję sypkie i mieszam do połączenia.

Na patelni rozgrzewam olej. Wlej go tyle, by równomiernie przykrył dno.

Łyżką nakładam porcje ciasta, lekko spłaszczam na kształt placka. Smażę na średnio rozgrzanej mocy palnika, by placuszki się nie paliły a doszły w środku. Delikatnie i ostrożnie przewracam je na drugą stronę.

Placki odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z cukrem pudrem lub polane miodem.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Placki z mlekiem w proszku”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *