Placuszki z serka wiejskiego są pyszne i proste w przygotowaniu. Są najlepsze na ciepłe śniadanie lub kolację dla dzieci lub całej rodziny. Placki są słodkie, puszyste, podane z wszelakimi dodatkami, np. dżemem, syropem, miodem, z owocami, polewą, musem z owoców, bitą śmietaną czy jak dziś posypane cukrem pudrem, smakują wyjątkowo. Polecam sprawdzony przepis na najlepsze placuszki z serka wiejskiego.
SKŁADNIKI:
- 200 g – 1 opakowanie serka wiejskiego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Serek wiejski mieszam w misce z resztą składników, wbijam jajko i mieszam krótko do połączenia.
Smażę na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Placuszki podaję gorące, od razu. Na zimno także smakują.
Smacznego.