Placki z serka wiejskiego

Dziś placuszki z serka wiejskiego, najlepsze na śniadanie lub kolację. Moja Córka je uwielbia! Nic dziwnego, są słodkie, puszyste, podane z wszelakimi dodatkami, np. dżemem, syropem, miodem, z owocami, polewą, musem z owoców, bitą śmietaną czy jak dziś posypane cukrem pudrem, tak domowo, najprościej.

Przepis znalazłam tutaj, wychodzi 6 placków, znikają na raz. Jeśli chcecie podwójcie porcję ciasta. Co do ilości cukru – tu dowolność, w oryginalnym przepisie są 3 łyżki, u mnie raz 2 raz ciut więcej, zależy ile brakuje cukru we krwi 😉 Możecie dodać cukru trzcinowego lub 2 opakowania cukru z wanilią rezygnując już wtedy z dodatkowej porcji białego cukru. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 200 g – 1 opakowanie serka wiejskiego w granulkach
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2-2,5 łyżki drobnego cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Serek wiejski odsączam ze śmietanki, zostają granulki. Wrzucam je do miski, dodaję resztę składników i mieszam do połączenia rózgą kuchenną. Smażę na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Gotowe posypuję cukrem pudrem, podaję gorące.

Smacznego 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.