Dziś placuszki z serka wiejskiego, najlepsze na śniadanie lub kolację. Moja Córka je uwielbia! Nic dziwnego, są słodkie, puszyste, podane z wszelakimi dodatkami, np. dżemem, syropem, miodem, z owocami, polewą, musem z owoców, bitą śmietaną czy jak dziś posypane cukrem pudrem, tak domowo, najprościej.
Przepis znalazłam tutaj, wychodzi 6 placków, znikają na raz. Jeśli chcecie podwójcie porcję ciasta. Co do ilości cukru – tu dowolność, w oryginalnym przepisie są 3 łyżki, u mnie raz 2 raz ciut więcej, zależy ile brakuje cukru we krwi 😉 Możecie dodać cukru trzcinowego lub 2 opakowania cukru z wanilią rezygnując już wtedy z dodatkowej porcji białego cukru. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 200 g – 1 opakowanie serka wiejskiego w granulkach
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2-2,5 łyżki drobnego cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Serek wiejski odsączam ze śmietanki, zostają granulki. Wrzucam je do miski, dodaję resztę składników i mieszam do połączenia rózgą kuchenną. Smażę na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Gotowe posypuję cukrem pudrem, podaję gorące.
Smacznego 😉