Placki z truskawkami

Placuszki z truskawkami, które wykonasz w chwilę. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, np. borówki, jagody, banany lub posiekane jabłuszko. To pomysł na smaczne i proste śniadanie lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Placki z owocami możesz traktować jako deser dla dzieci. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne, domowe i szybkie w wykonaniu placuszki z truskawkami.

SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek mąki pszennej – 200 g
  • 2 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g truskawek – 5 dużych sztuk
  • olej do smażenia
  • do posypania cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszam i dodaję 2 średnie jajka, wlewam mleko i mieszam rózgą do połączenia.

Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję w kosteczkę.

Dodaję je do ciasta, mieszam delikatnie łyżką.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placuszki nakładam łyżką na rozgrzany olej, tworzę kształt niewielkiego placuszka.

Placki z truskawkami smażę na rumiano z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące lub zimne obsypane cukrem pudrem.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Placki z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.