Placki z warzyw, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To sprawdzony przepis, świetny pomysł na przystawkę lub kompletny obiad. Placki polecam z sosem pomidorowym udekorowane rukolą lub słodką śmietaną – w tym celu wystarczy wymieszać dużą śmietanę, np. 18% z 2 sporymi łyżkami cukru pudru.
Placki z warzyw
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 3 nieduże marchewki
- 4 spore pieczarki
- 1 duża cebula
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcecie możecie pominąć dodanie proszku do pieczenia.
Do placków można dodać duży ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zostawiam w misce i obficie solę. Odstawiam na bok, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską.
W międzyczasie obieram marchewkę oraz cebulę. Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam, pomagam sobie blenderem. Pieczarki myję i również trę na tarce o dużych oczkach.
Cukinię dobrze odciskam, układam w misce, dodaję resztę składników, wbijam jajko, wsypuję mąkę oraz proszek, mieszam do połączenia. Przyprawiam.
Na patelni rozgrzewam olej. Z ciasta nabieram łyżką porcję, układam na patelni i formuję szybko kształt placka, lekko spłaszczam odwróconą stroną łyżki. Placki smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Pierwszą partię próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, do smaku.
Placki z warzyw podaję gorące ze słodką śmietaną lub sosem pomidorowym udekorowane rukolą.
Smacznego 😉
Robię po raz drugi, przepis jest rewelacyjny!
Palce lizać:)
Elzbieta
Dziękuję 🙂 bardzo mi miło:-)
Udane, smaczne i do powtórzenia:))