Placki z warzywami

Są pyszne i już! Warzywne trio – ziemniaki, marchew i pieczarki w roli głównej z dodatkiem cebuli. Ziemniaki i cebula nawiązują do smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych, marchew dodaje słodkości (i dodatkowych witamin), a pieczarki dodatkowego “leśnego” aromatu. Całe danie, bez niczego smakuje tak, że nie trzeba żadnych dodatków. A znikają szybko. Podjadam świeżo po usmażeniu, zimne też są dobre. Myślałam, że trochę zostanie na następny dzień, ale nic z tego.

Takie placki, podobnie jak ziemniaczane lub w innych warzywnych konfiguracjach mogłabym jeść cały czas. Na szczęście – tak jak mój Mąż, tak sobie wcinamy raz na jakiś czas porcję smażonych warzyw. Z dodatkami sosów lub nie.
Smakują zarówno na ciepło, jak na zimno. Możecie wcinać same bądź z dodatkiem, np. sosu śmietanowego, grzybowego. Moja Mama posypałaby je cukrem – może to też rozwiązanie, które Wam się spodoba:) A jakie Wy placki lubicie?

Składniki:

  • 1,5 mączystych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrane marchewki i pieczarki trę na tarce o grubszych oczkach.

Obrane ziemniaki kroję w kostkę, miksuję porcjami na gładko w blenderze, możecie zetrzeć drobniutko na tarce, ale odkąd mam blender i się sprawdza w temacie ziemniaków, zrezygnowałam z tarki. Jest szybciej, ręce całe, ale więcej zmywania. Coś za coś.

Połączcie wszystkie składniki w misce, dodajcie jajko, mąkę, wymieszajcie, mieszajcie, ugniatajcie, przyprawcie i odstawcie na 10 minut. Po tym czasie zbierzcie nadmiar wody z dna, krochmal zostawcie.

Jeśli chodzi o olej to na początku smażenia wlejcie ciut więcej, ale raz, tak by nie dodawać go już podczas smażenia – wtedy placki zaczną go chłonąć jak gąbka. Wrzucajcie łyżką porcje placków i smażcie na złoto z obu stron. Lepiej robić nieduże placki, nakładać i lekko spłaszczać brzuszkiem łyżki. Mniejsze szybciej się smażą i są takie “na raz”;)

Gotowe placki odsączajcie na papierowym ręczniku.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.