Placki ziemniaczane

Jedne z najbardziej lubianych placków w naszym domu. Tradycyjne, domowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane cukrem.

Można nimi zastąpić tłuczone ziemniaki do obiadu i podać do duszonych warzyw lub gulaszu z dodatkiem surówki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Można także zetrzeć na większych oczkach, placki będą miały bardziej chrupiące brzegi.

Umieść starte ziemniaki na sicie, odsącz. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, całość dokładnie wymieszaj, przypraw. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która powstała na dnie z odsączanego płynu, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.