PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane, idealne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jeden z lepszych przepisów na placki, smak dzieciństwa. Polecam Ci mój przepis na placki ziemniaczane, które wykonasz przez cały rok, bez większego trudu. Placki smakują najlepiej podane ze śmietaną z cukrem, sosem pieczarkowym lub kiszoną kapustą. Można je odgrzewać w piekarniku, podać z gulaszem i traktować jako kompletny, porządny posiłek.

Placki ziemniaczane


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula – 240 g
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Ziemniaki ważone były przez obraniem.
Usmażone placki warto odsączyć na papierowym ręczniku.


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub siekam na kawałki i blenduję na puree w misie blendera.
Nad miską ustawiam sito, nakładam porcje puree. Odstawiam na chwilę na bok, pozwalam by ziemniaki odciekły.

W tym czasie obieram cebule i siekam drobniutko w kostkę.

W misce mieszam odciśnięte puree ziemniaczane, dodaję jajka, posiekaną drobniutko cebulę, mąkę, solę i pieprzę. Pozostały sok po ziemniakach ostrożnie odlewam a pozostałą na dnie skrobię zbieram łyżką i dodaję do masy.

Wszystkie składniki razem mieszam łyżką.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Łyżką nakładam porcje i nakładam na patelnię, tworzę łyżką kształt placka i lekko spłaszczam. Smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.

Po pierwszej partii warto sprawdzić smak placków czy nam odpowiada, wtedy można je jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Jako dodatki polecam Ci moje sprawdzone przepisy na domowy i bardzo aromatyczny sos pieczarkowy, gulasz drobiowy oraz gulasz z mięsa mielonego i papryk.

SOS PIECZARKOWY

GULASZ DROBIOWY Z GRZYBAMI

GULASZ Z MIĘSA MIELONEGO, PAPRYK I PIECZAREK

Smacznego 😉

6 odpowiedzi do “PLACKI ZIEMNIACZANE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.