Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Chrupiące i niezwykle smaczne placki o koronkowych brzegach z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Placki tarte na dużych oczkach są bardziej chrupiące od tradycyjnych. Do placków możesz dodać tartą cukinię, twaróg, starte jabłko, marchewkę czy paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem lub sosem np. pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym jako kompletne danie obiadowe. Idealne na ciepło lub zimno. Do placków dodaje się minimalną ilość mąki, 2-3 łyżki, tylko tyle, by składniki się skleiły. Podobnie jak placki ziemniaczane możesz przygotować placki z cukinii, dyni, buraków – wystarczy je dobrze odcisnąć.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę obieram, trę na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki układam w jednej misce, odstawiam na 10 minut. Odciskam na płaski talerz powstały sok, delikatnie go zlewam, a powstałą na dnie skrobię dodaję do tartych ziemniaków. Wrzucam tartą cebulę, 1 jajko, dodaję mąkę oraz sól i pieprz. Mieszam dokładnie. To ile mąki dodasz zależy m.in. jak mączystych ziemniaków użyjesz.

Na patelni rozgrzewam olej. Wlewam go nieco więcej, by podczas smażenia nie dolewać go już – wtedy placki więcej go chłoną.

Placki smażę na złoto na średniej mocy palnika.

Gotowe odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące lub zimne, same, z sosem lub gulaszem.

Smacznego.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.