Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z parmezanem

U mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D

Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw.

Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego, do popołudniowej herbaty. Wykonanie bardzo proste, a zawsze to coś innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków
  • 1,5 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz, papryka słodka, majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy do smaku (i ewentualnie jajko). Ja nie dodawałam i nie rozleciały się.

Uformujcie z nich placki i obtoczcie w bułce tartej, smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Można dodatkowo posypać parmezanem.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.