Placki ziemniaczane z ziołowym jogurtem i chili

Kto jak kto, ale ja placki ziemniaczane mogłabym jeść 3 razy dziennie codziennie! Jest na nie tyle możliwości, że głowa mała. Dziś placki ziemniaczane, ale nie takie tradycyjne bo z dodatkiem suszonego cząbru, gałki muszkatołowej, świeżego kopru i natki pietruszki. Nowa odsłona placka, aromatycznego, delikatnego zarazem. Podany z jogurtem na ostro z dodatkiem świeżych ziół i posiekanej chili. Zapraszam po przepis 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 jajka
  • niecała 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz, spora szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru, po 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku i natki pietruszki
  • jogurt naturalny duży
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • papryczka chili drobno posiekana (u mnie z pestkami, jak wolisz zrezygnuj z ostrości)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Zostawiam je na sicie, pozwalam im odciec. Przekładam do miski, z dna zbieram także utworzoną skrobię, dodaję jajka i mąkę, przyprawiam, wrzucam także posiekane koper i natkę. Cebule ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do masy ziemniaczanej, mieszam dokładnie.

Łyżką formuję kształt placka. Placki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, odsączam na papierowym ręczniku.

Jogurt mieszam z ziołami i posiekaną chili. Podaję na plackach, dekoruję koperkiem, natką lub kolendrą i podaję na obiad.

Jedna odpowiedź do “Placki ziemniaczane z ziołowym jogurtem i chili”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.