Ekspresowe w przygotowaniu placki, ze składników które zawsze w domu są. Szybki i uniwersalny przepis, który uda się każdemu. Polecam do kubka dobrego kakao, aromatycznej herbaty, na śniadanie lub kolację. Możecie oprószyć je cukrem pudrem, podać z ulubionym dżemem lub miodem. Są proste i pyszne!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki + 1 czubata łyżka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru + łyżka cukru z wanilią
- olej do smażenia
- cukier puder, syrop klonowy, z zabawy i/lub dżem do podania
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ciasta na placki można dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub posiekane owoce.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników i mieszam rózgą do połączenia. Odstawiam na bok.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę placki partiami z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem pudrem. Podaję także z dżemem, miodem lub syropem.
Smacznego 🙂
Nic tylko jeść;) lubię takie placuszki.
apetyczne placuszki
Dziękuję, polecam 🙂
Super łatwy przepis. Będę powtarzać. Lubimy je z miodem lub słodkim twarozkiem.