Placuszki bananowo-orzechowe na bazie maślanki

Delikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść.

Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców – nie trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny.

Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser.

Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 duże banany
  • 2 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
  2. Banany rozgniatamy widelcem w miseczce.
  3. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, nie możemy mieć grudek, dodajemy banany.
  4. Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! 🙂

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.