PLACUSZKI JABŁKOWE

Placki jabłkowe to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu wychodzą cienkie, delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Podaję je posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą, puree z owoców lub miodem, są pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcja: szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej – najpierw mokre, potem wsypuję mokre. Dodaję obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Ciasto jest rzadkie, takie ma być.

Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam porcje ciasta.

Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno podane z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

12 odpowiedzi do “PLACUSZKI JABŁKOWE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.