PLACUSZKI JABŁKOWE

Placki jabłkowe to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu wychodzą cienkie, delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Podaję je posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą, puree z owoców lub miodem, są pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubszych oczkach
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcja: szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dodaję starte jabłka. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmuj się, z łatwością uformujesz z nich kształt placków na patelni. Ciasto nakładam łyżką do zupy.

Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno podane z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

12 odpowiedzi do “PLACUSZKI JABŁKOWE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.