PLACUSZKI Z KASZY MANNY Z JABŁKAMI

Placuszki z kaszy manny polecają się na śniadanie, ciepły posiłek dla dzieci w ciągu dnia, przekąskę między posiłkami czy podwieczorek. Można smażyć bez owoców, jednak polecam dodatek posiekanych jabłek, gruszek, banana, nawet suszonych owoców, placuszki nabiorą wspaniałego aromatu i dodatkowego smaku. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, bitą śmietaną, miodem lub syropem smakowym. Zapraszam na sprawdzony przepis na placki z kaszy manny i siekanych jabłek ze skórką;-)

Placuszki z kaszy manny z jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • opcja: szczypta cukru z wanilią
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka myję (nie obieram), kroję w drobną kosteczkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Można je lekko skropić sokiem z cytryny.

Mleko wlewam do głębszego garnka, doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz, wsypuję łyżkę cukru pudru, cukier z wanilią (opcja) i 8 łyżek kaszy manny – mam wcześniej odmierzone i zmieszane w szklance. Lekko gotuję cały czas mieszając rózgą kuchenną, by kasza nie przypaliła się i nie miała grudek w postaci zbitej kaszy. Gdy masa zgęstnieje odstawiam ją na bok.

Do kaszy manny dodaję 2 jajka i mąkę, mieszam rózgą do połączenia. Wsypuję jabłka, mieszam tym razem łyżką.

Na patelni rozgrzewam olej, placuszki smażę partiami, odsączam na papierowym ręczniku.
Z przepisu wyszło 17 placuszków, wszystko jednak zależy od wielkości.

Placuszki z kaszy manny z jabłkami podaję z dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło, można je odgrzać w piekarniku lub odsmażyć na małym ogniu na maśle.

Smacznego 🙂


Źródło: mojewyroby.wordpress.com, z moimi zmianami.

2 odpowiedzi do “PLACUSZKI Z KASZY MANNY Z JABŁKAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.